Bankzaken

Wilt u een bankrekening openen?

Dat kan bij elke bank in Nederland. Een rekening openen gaat zo:

  • Ga naar de bank van uw keuze. Neem uw identiteitsbewijs mee.
  • Zeg dat u een nieuwe rekening wilt openen en vul het formulier in. Kies voor internetbankieren als u een computer en internet heeft. Dat is sneller en overzichtelijker.
  • Lever het formulier in. De medewerker maakt een kopie van uw identiteitsbewijs.
  • Ongeveer een week later krijgt u een brief met uw bankrekeningnummer. Ook krijgt u een pinpas. In een aparte brief krijgt u de pincode.

Laat uw geld, uitkering of salaris op uw bankrekening storten.

Doe geldzaken zo veel mogelijk via uw bankrekening. Dat kost ongeveer 15 euro per jaar. De bank schrijft deze kosten per kwartaal af van uw rekening. Heeft u geld over? Zet het op een spaarrekening.

Let op: Bewaar uw bankafschriften in elk geval 5 jaar. Ondernemers moeten dat 7 jaar doen.

Mag u geen bankrekening openen omdat u geldproblemen heeft?

Open dan een basisbankrekening. U heeft hiervoor een speciaal aanvraagformulier nodig. Dat vraagt u via een e-mail aan bij de NVB.

Nederlandse Vereniging van Banken (NVB)

Gustav Mahlerplein
29-35
7400
1007 JK
Amsterdam

Wilt u een spaarrekening openen?

Heeft u al een rekening bij de bank waar u gaat sparen? Dan is even langsgaan of een telefoontje vaak genoeg om een spaarrekening te openen. Bij steeds meer banken kan dat ook via internet.

Wilt u meer weten over schulden en geld lenen?

Schulden ontstaan vaak door lenen. Over het geleende bedrag betaalt u kosten en rente. Die lopen al snel op tot honderden euro’s per jaar. Leen daarom geen geld, maar spaar voor iets nieuws.

Wie geld leent, staat geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Elke geldverstrekker controleert bij het BKR of u uw lening op tijd afbetaalt. Doet u dat niet, dan krijgt u geen nieuwe lening of betaalt u veel meer rente.

Let op: Er zijn geldverstrekkers die uw kredietverleden niet toetsen. Als u daar een lening afsluit, betaalt u extra veel rente. Ga zelf na welke informatie het BKR over u heeft. Dat werkt zo:

  • Ga naar een bank en vraag bij de balie om de folder Wat doet het Bureau Krediet Registratie voor mij? In deze folder zit een aanvraagformulier.
  • Vul het formulier in en geef dit aan de baliemedewerker. Laat ook uw identiteitsbewijs zien.
  • Betaal de kosten voor de inzage (meestal een paar euro).
  • Binnen 7 werkdagen ontvangt u per post het overzicht van uw gegevens.

Wees voorzichtig met geld lenen. Als u niet veel verdient, is een paar honderd euro schuld al veel. Een schuld afbetalen, betekent dat u elke maand een deel van uw inkomen uitgeeft aan aflossing en rente. Voorkom dat u schulden krijgt. Maak een overzicht van uw inkomsten en uitgaven. Zo ziet u precies waaraan u geld uitgeeft en waarop u kunt besparen. Op de website van het Nibud staat veel informatie over geld lenen.

Nibud

Telefonisch bereikbaar: ma t/m vr 9.00 - 13.00 uur.

19250
3501 DG
Utrecht